Alasan..!! You Can Go To Hell..!!!

Manusia ni penuh dengan alasan.. Tak pernah aku jumpe manusia sekarang ni yang langsung takde alasan.. Kalau dalam sehari, ada je bermacam2 jenis alasan yang aku dengar.. Dan kadang2, ada alasan yang langsung tak munasabah..!!

Kalau korang buat kerja sampingan yang macam aku buat sekarang ni (Uptrenders) korang akanberjumpa dengan manusia yang penuh dengan alasan.. Antara alasan yang top..

– Aku takde duit

– Aku takde masa

– Aku dah masak dengan bisnes2 camni

– Aku tak pandai nak bercakap / nak convince kan orang

Bagi aku, semua alasan ni BULLSHIT..!!! Kalau korang taknak, cakap TAKNAK..!! Kan senang…Biar aku terangkan macam mana nak tangkis alasan2 ni..

AKU TAKDE DUIT

Kalau korang cakap takde duit, aku paham..Semua ada masalah ngan duit..Tapi sebab tu aku jumpa korang, SEBAB NAK TUNJUK JALAN BUAT DUIT..!!

Lagi satu, kalau aku cakap “SESAPE NAK BELI KERETA BMW 5 SERIES AKU YANG BERHARGA RM 290,000.00 NI DENGAN HARGA RM 3,268.00 CASH, KORANG NAK TAK??” Aku gerenti sampai ke lubang cacing pon korang carik duit sana, pinjam kat kawan sini, semuanya sebab nak kereta Bimmer aku.. Setuju tak ngan ape yang aku cakap?

Inilah manusia.. Dah tunjuk jalan yang senang, cakap susah, bile aku nak jual kereta aku tu murah, mencicit korang carik duit..PIGIRAHHH..!!!

AKU TAKDE MASA

Tuhan itu adil.. Dia bagi semua manusia dengan masa 24 jam. Kita kerja, 8 jam..Tido 7 jam.. so kita ada balance 9 jam.. Bole bagitau aku ape korang buat dalam masa 9 jam tu? Korek Hidung? Main masak-masak? Aku pon kerja.. Aku pon tido.. Kenapa dalam masa SEMINGGU aku dah boleh dapat 8 orang? SEMINGGU bukan SEBULAN..

Bisnes ni hanya memerlukan 3 jam paling kurang sehari untuk buat duit.. Yang lain, boleh spend ngan famili.. Aku masa bekerja pon buat bisnes ni.. Sebab aku jumpe ramai manusia sehari, bermacam2 yang aku tak kenal.. So ape beza?

Lagi dua alasan tu nanti aku sambung..

Aku bukan suruh korang kerja angkat batu kat construction tu, aku bagi kerja paling mudah sekali..Tu pun korang susah sangat nak buat ke?

Memang manusia ni ada bermacam2 jenis.. Kadang2 bidang bisnes ni bukan line diorang.. Tapi bagi aku, kita semua ada satu MAKLAMAT.. iaitu CARI DUIT..!!!

Aku dah ada jalan, kenapa korang taknak lalu?

~ oleh Rizwan di Selasa, Februari 12, 2008.

11 Respons to “Alasan..!! You Can Go To Hell..!!!”

  1. ko ada masa tak 5 minit sehari untuk berjumpe dengan RAJA segala raja ?

  2. Fuhh..!!! Raja segala Raja..!!! Radja aku tau.. Muakakaka

    Sape Raja segala Raja tu?

  3. Nak kenal dengan Raja Duit? Carilah Rajamoney! Ramai ada dalam negeri kita, ada juga yang di tulis di IC sebagai Rajamani.

  4. heh.. kesian .. raja segala raja pun tak kenai..

  5. jangan harap le nak jadi kaya kalau tak kenal Raja segala raja.. … jadi kayap boleh kut..

  6. sori le.. aku bukan apa.. tapi daripada posting posting ko yang terdahulu tu . aku tengok ko menulis dan berfikir seperti ko tak ingat kat Tuhan langsung…

  7. I setuju part tu..money is not everything. Tak semua manusia business savvy. Ingat Tuhan.

  8. Kalau manusia tu alasan nya takde interest, doesnt mean he has to go to hell!! betul tak?

  9. Hahaha.. Don’t judge a book by it’s cover.. Jangan tengok dari posting2 aku, nak labelkan aku tak ingat Tuhan.. Ingat, Kubur Lain2.. Aku tau hidup aku, masa aku, tanggung jawab aku, peranan sebagai anak kepada kedua ibu bapa aku, aku tau camna aku kena lead hidup aku..

    Bab blogging, bab posting, tu benda kecik.. Bab Tuhan, jangan buat main..

    Hehehe aku tak salahkan ko atau sesape pon.. Memang betul tengok dari cara posting aku, korang pikir macam2.. Tapi takpe.. Aku tak marah pon.. Aku ada cara aku sendiri.. Dan aku taknak sama macam blogger lain.. Bab posting bukan benda baru bagi aku..

    Ratna, baca title aku betul2 before ko nak leave comment about my post..Thank You..🙂

  10. Tidak semua orang perlukan duit yang banyak untuk meneruskan hidup. Tidak bermakna pula duit itu tidak penting.

    Bagi saya mudah sahaja. Jika seseorang tidak berminat maka dia akan mengeluarkan pelbagai alasan. Dan kita tidak boleh paksa orang untuk mengikut kata kita.

    Memang benar kita yang kaya mahu menolong mereka yang kurang kaya. Namun, kita harus ingat, hanya Tuhan yang mampu menggerakkan hati seseorang untuk berbuat sesuatu.

    Saya cuba mengelak dengan baik untuk tidak terlibat dengan sesuatu yang saya tidak minat. Saya percaya, Tuhan telah tentukan jalan untuk setiap hambanya.

  11. Sorry menyampuk…tapi aku memang tak setuju kalau nak judge orang hanya melalui cara menulis. Ada laa jugak hamba2 di luar sana yang suka judge orang, tapi tak judge diri sendiri. Tepuk dada tanya selera.
    Cara penulisan bukan satu cara untuk menilai personaliti orang. Sebab apa? Sebab penulis yang sama boleh mengekspresi menggunakan cara dan olahan yang berbeza-beza. Ini semua adalah untuk menimbulkan thrill & penghayatan kepada pembaca.
    Tak semestinya kalau cara olahan & penulisan orang tu kasar & ganas, dia pun ganas. Ada juga orang yang cara penulisannya konon baik sangat tapi kenyataannya berbeza.
    Sama macam beli barang. Kadang-kadang bungkusan lawa tapi isi dalam haprak.
    So, don’t judge the person by his/her writing.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: