Kalau Dah Mabuk Pengaruh Alkohol

Ape yang boleh menyebabkan kita mabuk? Bukan mabuk laut or mabuk gunung ye..Ape yang aku nak ceritakan ialah mabuk darat..

Kalau khayal, kita mesti terpikir ‘dadah’, ‘ganja’, ‘ice’ dan yang sewaktu dengannya..Tapi kalau ‘MABUK’? Aku definasikan mabuk tu berpunca dari ARAK atau kita panggil KENCING SETAN..

Beer, Wine, Liquor atau dalam keluarga alkohol ni ramai yang suka minum..Tak kira bangsa ape pun, mest minum..Tapi ada satu bangsa ni yang mesti mulut dia tak lepas dari minum benda ni..Aku agak korang mesti tau kan bangsa apa? Kelly NG laaa…

Ok, aku nak cerita ni..Pagi tadi waktu aku nak pergi kerja lebih kurang pukul 8.00 pagi, jalan yang biasa aku lalu tak pernah jem..Tapi pagi tadi lain pulak jadinya..Jem yang teramat2..Aku pelik..Dan mata aku melilau mencari apa punca jem ni..

Rupa2 nya, ada satu mamat bangsa Kelly NG ni mengamuk tengah jalan..”Pulak..” Aku tertanya2 kenapa dia mengamuk pagi2 buta ni..? Dan akhirnya aku nampak kat tangan dia sedang memegang satu botol liquor brand ape pun aku tak tau..Dan punca dia mengamuk sebab marahkan tukang sapu sampah yang tengah menyapu jalan raya..

“Yenna amaa poreyyy inna soley..!!” Aku tak paham sebenarnya dan ayat ni aku main taram je..

Tengah dia mengamuk2 sambil berjalan, dia pergi kat satu teksi ni dan mengetuk2 tingkap kereta teksi tu sambil marah2..( Pemandu tu Kelly NG jugak )” Laaa…dah laa mengamuk, kacau orang lain pulak tu..” Aku dah tensen..

Pemandu teksi tu buat tak tau je..Agaknya dia takut kalau2 si mabuk ni pecahkan tingkap kereta dia pulak..Si mabuk tu mengajak pemandu teksi ni bergaduh pulak.. Aku ingatkan pemandu teksi ni buat tak tau, rupanya dia keluar bawak kayu baseball dan ketuk kepala si mabuk tu..

“Mak aihh..!!! Gila apa si teksi ni..!!” aku terkejut..Memang terkejut..

Si mabuk tu dah terbaring atas jalan raya, dan takde sape pun pedulikan dia..Dengan kepala berdarah, si mabuk terkapar2 cuba merangkak ke tepi jalan..Nasib takde kereta yang langgar..Kalau tak, Selamat Tinggal Romeo laa..

Aku mula2 berhasrat nak tolong..Tapi memikirkan si mabuk ni yang buat hal dulu, buat aku rasa malas nak tolong..”Teruk ke aku ni?”

“Orang lain tak tolong pun, buat ape aku nak sibuk2 pulak? kang dia tuduh aku pulak yang pukul dia, tak ke naya..Sendiri mabuk, sendiri tanggung..”

Itulah dia..Kalau dah mabuk pun, cuba laa bawak2 beringat masa minum tu..Kalau main hentam 3-4 botol, kompem laa otak takleh nak pikir ape dah..

Ni baru satu kes, ada satu lagi kes yang memang kelakar..Masa tu aku baru balik dari opis pada bulan April hari tu..Si Kelly NG yang mabuk tahan kereta yang lalu lalang sambil berbogel..Tak gila lagi..!!!

Aku pelik..Kenapa laa si Kelly NG ni kalau asal mabuk je mesti nak gaduh laa, bukak seluar laa dan macam2 perangai laa..Dari situ aku dah tau, “Kenapa orang mabuk, perangai buruk hah?”

“Sebab bila diorang mabuk, diorang ingat diorang kuat, Dunia ni diorang yang punya..”

Chaaiitttt…Pooodahhh..!!!! Kalau berani lawan masa otak normal laa..Masa mabuk tak payah laa..Buang masa..Dan secara automatik aku kategorikan manusia yang perangai camni sebagai manusia yang BANGANG..!!!

Peringatan..Jauhilah benda2 camni..Buang masa je..

“Assalammualaikum”

~ oleh Rizwan di Rabu, November 21, 2007.

7 Respons to “Kalau Dah Mabuk Pengaruh Alkohol”

  1. Ingatkan bangsa apa tadi.. Kelly Ng macam nama penyanyi pun ader, rupa-rupa keling… hehehehe… dorang mabuk memang camtu, tak hingat dunia langsung… macam hampeh…

  2. pat dia bogel tak sadar diri tu takde ke pompuan around? Kalau saya, dah menjerit habis macam nampak setan, maklum lah tak pernah tengok laki2 bogel.

  3. Bro..akak mmg suke giler posting2 awak ni.And im almost mabuk also coz tergelak2 sakan sorg2.Spesis Kelly Ng ni mmg cam gitu.Klu dpt yg keja pakai tie ke kot ke..sampai tgh mlm minum kat gerai pun keras tegak menten tie kat tengkuk.Akak lagi ganas..bkn Kelly Ng lagi terus `woit!Par**h..bisinglah!’

  4. tu la akibat minum arak murah. duit takda mau mabuk. hahaha

  5. Kelly Ng –> Keling?!! goshh..!! i just realized the meaning! hahahaha

  6. Hahahahaha..Ixora, ko baru tau Kelly NG tu ape ke? Muakakakaka

    Mohd Jai, Tu laa pasal, beli arak cap sahip memang laa mabuk cam org gila..

    Kipp, Memang Kelly NG kalau mabuk ingat dia kuat laa..Sbb tu Tuhan tak takdirkan yg keja aku bole bunuh org..Kalau tak, KOMPEM AKU TEMBAK DIORANG NI..!!!

    Delima, saya masa tu ngan missus saya..Missus saya lagi best, soh langgar je..Hahahaha

    Cachetcocktail, mak aihh..panjangnye nama akak, tu baru akak nampak diorang pakai tie ngan kot..Saya penah jumpe Kelly NG ni pakai baju kaler HIJAU tie MAROON..!!! Buruk giler..!!

  7. sape2 nk beli air yg memeningkan kepala,meh sini aku belanja 1 tong racun tikus daa..’taukeh racun’

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: